نشست اعتقادی با موضوع: اصالت با کدام است، نیت یا عمل؟
به گزارش معاونت فرهنگی مدرسه علمیه حضرت زینب(س) نشست اعتقادی با حضور حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای عباسی از اساتید برجسته حوزه علمیه شهر همدان در این مدرسه مبارکه برگزار گردید.
حجت السلام والمسلمین جناب آقای عباسی در ابتدای بیاناتشان با استناد به این کلام حضرت امیرالمومنین علی(علیه السلام) که؛ «لا عمل لمن لا نیۀ له» بر این موضوع تاکید فرمودند که: در معارف دینی اسلام آنچه آموزش داده شده این است که عمل بدون نیت وجود ندارد، همچنین بیان داشتند که در آموزه های دین نیتی به نام حسن ظن(حسن نیت) وجود دارد و احادیثی در این رابطه از کلام ائمه معصومین(علیهم السلام) بیان شده از جمله«ان الله سبحانه یحب نیت النسان علی الله جمیل» و منظور از نیت جمیل همان حسن ظن و حسن نیت می باشد البته ایشان این مساله را با وضوح بیشتری تبیین فرمودند منظور این نیست که بدون علم و نا آگاهانه نسبت به همه چیز حسن ظن داشته باشیم بلکه باید نسبت به امور قبل از اظهار نظر آگاهی کسب گردد. همچنین در روایات وارده بیان شده که «ان الله یدخل بحسن نیۀ علی الجنۀ» یعنی خداوند دعوت فرموده به نیت های خوب که باعث سعادت می شوند.
وی با بیان اینکه اعمال انسان با نیات او سنجیده می شود به عبارتی کوچکترین عمل به اضافه نیت مساوی است با نتیجه و نتیجه هر چه شد همان محاسبه خداوند خواهد بود. به کلام امام علی(علیه السلام) اشاره فرمودند که: به اندازه نیات است که عطاها شامل حال انسانها می شوند.
اگر نیت خوب باشد عمل خوب در پی خواهد داشت«از کوزه همان تراود که در اوست» و خداوند متعال با اعمالی که ملازم با نیت هستند سرو کار دارد.
در ادامه فرمایشات به یک بحث روانشناسی اشاره فرمودند که امروزه بیش از 90/. بیماری ها بر اثر هنجارهای بی دینی است و علت این ناکامی های رفتاری این است که روح انسانها آرام نیست فلذا باید نیت و عمل را در کنار هم و متلازم پذیرفت مثلا پیامبران وظیفه داشتند با لسان و عمل مردم را به سعادت رهنمون نمایند و الا اگر تنها نیت بود و عمل و زبان در کار نبود کار به جایی نمی رسید و برعکس اگر مجرد عمل باشد و اما نیت خدا و رسیدن به کمال و سعادت نباشد باز هم کار ناقص می شود بنابراین عمل و نیت با هم نتیجه اش رسیدن به کمالی خواهد بود که هدف خالق یکتاست.
آیات ما نیات و اعمال را در کنار هم می خواهد بر خلاف برخی از نظریه هایی که تازه متولد شده اند از جمله پراگماتیسم که اعتقادشان عملگرایی است و معتقدند نیت هرچه باشد مهم نیست آنچه اصل است عمل است و دین نباید اعمال را بسنجد. چنانچه آیات قرآن کریم در رابطه با تلازم بین عمل و نیت می فرماید: «وقفوهم انهم مسولون» از چه سوال می کنند؟ از نیات و در آیه دیگری می فرماید«ان السمع و الابصار و الفواد کل اولئک هم المسولون» یعنی نیت برای ذهن و روح است و چشم و گوش با رفتار انسان مرتبط است.
در پایان طلاب محترمه سوالاتی از حجت السلام والمسلمین جناب آقای عباسی در رابطه با موضوع بحث پرسیدند که استاد، کامل و جامع به سوالات ایشان پاسخ فرمودند.