تاثیر جسمانی و روانی روزه ماه رمضان بر انسان
تاثير جسماني و رواني روزه ماه رمضان بر انسان
درباره تأثير جسماني و رواني روزه کتاب هاي مختلفي نوشته شده و روايات متعددي آثار و فوائد روزه را بيان کرده اند. حال به برخي از آن ها اشاره مي کنيم و براي مطالعه بيشتر ، کتاب هايي را معرفي مي نمايم.
الف) برخي از آثار جسماني: رسول خدا ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ فرمودند روزه بگيريد تا در صحت و سلامت باشيد صوموا تصحّوا. در حديثي ديگر از ايشان مي خوانيم روزه روده ها را تنظيف،گوشت را تلطيف و انسان را از حرارات دوزخ دور نگه مي دارد.
روزه سموم فلزي هوا و سموم متابوليک (که بر اثر سوخت و ساز طبيعي بدن به وجود مي آيند) را دفع مي کند باعث کاهش ابتلاء به سرطان با دفع رسوبات و مواد اضافي موجود در خون، و همچنين رسوبات زايد ساير بافت هاي بدن مي شود و درمان مناسبي براي چاقي است که با درمان آن بسياري از بيماري هاي قلبي و عروقي درمان مي شود.[1] روزه باعث ترميم و پاک سازي خون مي شود. سلول هاي تنبل و باد کرده و بيمار به سرعت دفع و يا ترميم مي شود و سلول هاي زنده و سالم ساخته مي شوند و جايگزين سلول هاي فرسوده مي گردند و شخص احساس جواني مي کند.[2] در طب قديم و جديد روزه از اهميت خاصي برخوردار بوده است. فيثاغورث و سقراط برخي از امراض را با روزه معالجه مي کردند و حارث بن کلده طبيب معروف زمان بعثت رسول اکرم ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ روزه را تنها راه معالجه امراض مي دانست و ابن سينا فصلي از کتاب قانون را به درمان از راه روزه اختصاص داده است[3]. امروزه از طرف انجمن عمومي روش طبيعي تندرستي در آمريکا با روزه درماني (با شيوه خاص خود نه روش اسلامي) براي درمان ميگرن، فشار خون، گرسنگي کاذب، عفونت روده بزرگ و زخم معده، عطسه هاي متوالي، بيماري هاي پوستي، سنگ صفرا، نازايي، بزرگ شدن غده پروستات، سرماخوردگي کمک مي جويند (ر ک: روزه زندگي ات را نجات مي دهد).
ب) برخي از آثار رواني روزه: بي ترديد ابعاد جسماني بدن اثر مستقيمي بر بعد رواني ما دارد، وقتي ما از نظر جسماني سالم باشيم از نظر رواني احساس رضايت، نشاط و سلامت بيشتري داريم. روايات ما روزه را باعث تسکين و آرامش قلب، کاهش اضطراب، شادماني، تقويت اراده و پايداري، دفع وسوسه، کاهش فشار جنسي مي دانند و در آزمايش هاي متعددي ثابت شده که روزه داري سبب کاهش اضطراب، افسردگي، وسواس و افزايش اعتماد به نفس، احساس ارزشمندي، تشخيص درست هيجان هاي دروني و کنترل و مدیريت هيجان ها در روابط بين فردي مي شود.
——————————————————————-
[1] . ر ک: شيخ شجاعي، محمد جواد ، راز روزه، نشر راه بستر، 1384.
[2] . ر ک، دکتر هربرت، م شلتون، روزه مي تواند زندگي ات را نجات دهد، ترجمه ماشاء اللّه فرخنده، نسل نو انديش، 1385.
[3] . ر ک: نوشته محمد زاده،، خليل علي، روزه داري مبارزه با بيماري ها و تضمين سلامت، مجله فرهيختگان، شماره 274.
مرکز مطالعات و پاسخ گويي به شبهات